Thursday, 9 October 2008

Noda Eid

Aidilfitri datang lagi!

1 Syawal 1429 bersamaan 1 Oktober 2008. Sedia maklum, inilah tarikh bagi perayaan aidilfitri untuk tahun ini. Bagi masyarakat awam, sememangnya kedatangan Syawal menjadi satu penantian yang girang untuk pulang ke kampung, merasa lemang, ketupat, rendang, lontong dan kuih-muih yang beraneka pada pagi raya ditambah pula dengan lenggok kesyahduan takbir yang dialunkan oleh imam, lantas hilanglah kesedihan meninggalkan Ramadhan.


Golongan ulama’ dan rapat hubungannya dengan Allah pula, saat berada di akhir Ramadhan, titisan air mata menitis di atas tikar sejadah, sedih dengan pemergian Ramadhan yang mana belum tentu akan ditemui pada tahun hadapan. Mereka golongan sufi, mereka benar-benar golongan yang hatinya termasuk dalam golongan pencinta-pencinta agama Allah. (alangkah indahnya pabila penulis juga dapat menyerap seluruh semangat mereka ini untuk menjadi motivasi kepada penulis).


Fokus perbincangan kita kali ini, bukanlah berkisar mengenai akhir Ramadhan, tetapi kebimbangan penulis pada pencabulan dan penodaan maruah aidilfitri itu sendiri. Belum lagi berakhir Ramadhan, iklan-iklan sempena Aidilfitri menayangkan cerita-cerita yang bakal ditayangkan dan ditambah pula dengan rancangan-rancangan lain yang tidak keterlaluan disebut sebagai memperkosa bulan suci Aidilfitri. Untuk disebut kesemua nama rancangan itu, rasanya pembaca boleh menilai sendiri, kebaikan dan keburukan. Bayangkan hampir keseluruhan rancangan dalam televisyen menjurus kepada hiburan. Memang benar Nabi tidak melarang untuk berhibur, malah nabi sendiri membiarkan adanya hiburan saat perayaan, namun persoalannya, adakah garis ukur hiburan yang ditetapkan nabi itu kita ikut?


Andai kata hiburan keterlaluan ini terus menguasai pemikiran dan perbuatan golongan yang mengaku dirinya sebagai umat Islam terutama saat kita merayakan perayaan yang cukup mulia ini, maka kita sebenarnya terperangkap dengan konflik yang sengaja direncanakan oleh Regim Zionis untuk merencatkan umat Islam.Teringat pada bahan bacaan penulis mengenai Protocols (persidangan pemimpin-pemimpin Yahudi pada tahun 1897 di Basel, Switzerland yang telah mengeluarkan persepakatan mengangkat martabat yahudi dan memusnahkan seluruh bangsa lain), antara perkara yang terpenting yang digunakan Yahudi sebagai senjata melemahkan umat Islam ialah sogokkan mereka dengan hiburan berlebihan, pastikan mereka dialpakan, hingga Quran hilang daripada dada-dada mereka. Maka, mereka sudah tentu akan hilang kekuatan untuk syahid.


Terlalu bahaya andai kata kita tidak ambil berat tentang perkara ini. Andai kata perayaan kita dirosakkan dengan elemen negatif, di mana lagi kita akan mendapat kesucian. Berapa banyak tamadun yang musnah kerana implikasi ketidaktertiban dan kebongkakan mematuhi ajaran yang hanif melalui perantaraan Nabi-nabi-Nya.


Berhiburlah sempena perayaan, tetapi, janganlah lupakan Tuhan walau sesaat pun. Jauhilah perkara-perkara haram yang memang jelas haram (pembukaan aurat dan aib, minuman keras, lalai daripada menunaikan solat, mengumpat dsbgnya). Moga-moga kita adalah golongan yang diterima Allah s.w.t.

0 comments:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP