Saturday, 22 November 2008

Kisah Lucu Berwawasan...Jundullah in Progress


~Kisah ini saya ambil dari blog nakib usrah Ghuraba' iaitu abang Ihsan. Untuk tatapan teman-teman sekalian. Semoga dapat mengambil pengajaran. Indahnya ukhuwwah, bahagianya berusrah, demi kemajuan ummah. Terimalah, di suatu malam, apabila ahli Ghuraba' Corporation bermesyuarat....~


Malam ini, usrah sekali lagi berlangsung dalam bilik saya. Sembang-sembang dakwah, makan-makan ukhuwah dengan sedikit cerita-cerita dari penglipulara.


Saya cuba berkongsi pengalaman membeli laptop baru dengan skim baru, bayar jarang-jarang. Namun atas budi bicara sahabat baik, semuanya berjalan lancar. Akhirnya laptop BENQ yang paling sejuk ini menjadi milik saya.


Jundullah dalam pembinaan.

“ As’ad, minat nta apa?”
“ Eleh Abg Ihsan buat-buat tanya, macam tak tahu pulak..”
“ Ok, cita-cita nta apa..”

“ Ana ingat nak jadi pakar dalam bidang ICT. Kalau boleh, ana nak mahir dari sebesar-besar hardware sehing kepada sekecil-kecil software” , Jelas A’sad panjang tentang minatnya yang mendalam dalam bidang teknologi maklumat.

“ Nanti kita buat kerjasama, nta jadi manager, ana jadi pereka grafik..tu memang minat ana kan Abg Ihsan..?”Amirul pula mencelah menyatakan minatnya sejak kecil. Bidang lukisan.

“ Lepas tu kita buat kerjasama, kita buka syarikat garfik tau...” gurau As’ad lagi.


Jauh imaginasi mereka. Biarpun jauh, ianya imaginasi yang cemerlang. Perangkaan awal yang bakal menjurus ke arah itu tanpa sedar. Insyaallah, aku akn menjadi pemangkinnya.

“ Alang-alang tubuh syarikat, biar terus jadi syarikat yang besar, buatlah ghuraba’ corp-( nama usrah).” Saya cuba memprovokasi.
Semuanya tergelak.

“ nta Marwan..?”
“ Ana macam Abg Ihsan tengok la.. tapi ana nak ikut ikon ana, Us Zaharuddin dan Tok Guru..” jelas Marwan. Minatnya mendalam dalam bidang syariah dan usul fiqh, juga ekonomi.

“ Wah, ni dah boleh jadi penasihat syariah Ghuraba’ Corp ni..” gurau As’ad lagi.
Sekali lagi tawa berderai.

“ Fakhri!”. “ Nta nak jadi apa..?”
Fakhri yang sedikit pemalu itu agak tersipu untuk menjawab persoalan saya.

“ Ana nak jadi orang biasa jah..ermm, nak jadi peguam syar’ie” tak jadi untuk waqaf di perkataan ‘biasa’ bila membulatkan mata tanda ‘provokasi’ lagi.

“ Haa, yang ni pulak bakal menjadi penasihat undang-undang Ghuraba’ Corp.” Ramai-ramai menyambung.

“ Habis tu, ana nak pegang apa..? saya bertanya.

“ Abang pegang ketua Guard... macam pak guard DQ..” As’ad berseloroh.
Sekali lagi tawa berderai.

Saya tersenyum puas. Biarpun hanya dikurniakan pangkat pak guard kepada Wisma Ghuraba’ nanti.Mereka ada matlamat hidup yang jelas. Saya hanya perlu membentuk dan menggilap karekter mereka. Bukan membunuh karekter atas alasan dakwah.

Insyaallah, Jundullah Thaqafatan W Akhlaqan bakal menggegar dunia.

0 comments:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP