Monday, 8 December 2008

Berkorban Jangan Sampai Terkorban
Setelah beribu-ribu tahun kisah benar yang penuh menyayat hati antara dua watak, nabi Ibrahim as dan nabi Ismail as iaitu peristiwa pengorbanan maha besar dalam sejarah kehidupan manusia. Nabi Ibrahim as meninggalkan isteri keduanya, Siti Hajar yang sedang sarat mengandung di Makkah sendirian selepas satu pengembaraan dari Baitul Maqdis yang amat jauh jaraknya. Setelah beberapa lama, nabi Ibrahim pulang ke Makkah dan ketika itu anaknya telah besar. Tiba-tiba turun pula arahan dari langit supaya nabi Ibrahim menyembelih nabi Ismail yang dikasihi.

“Abah dah lama meninggalkan saya dan emak! Tanpa sebarang khabar berita, tiba-tiba sahaja pulang, abah nak sembelih saya. Abah gila ke?!”

Mungkin inilah jawapannya sekiranya kisah ini dilakonkan dan tak mustahil ini juga jawapannya jika peristiwa ini berlaku kepada kita yang sentiasa turun naik imannya. Tapi, nabi Ismail as tidak begitu. Tanpa sebarang soal, si anak dengan rela mentaati perintah bapanya walau kasihnya kepada si bapa setinggi awan di langit. Semuanya gara-gara ketaatan seratus peratus kepada Allah SWT.

Sehingga hari ini kisah dramatik ini masih segar dalam ingatan kita umat islam. Walau tak ditonton di depan mata, namun akidah yang bersumberkan wahyu menyebabkan kita percaya satu persatu kalimah yang keluar dari lisan suci milik insan bernama Muhammad saw. Pengajarannya diambil silih berganti, dari generasi ke generasi dan dikaitkan dengan kehidupan yang sedang diharungi oleh semua golongan sama ada pekerja, pelajar, pemimpin, penyokong, pendokong, institusi kekeluargaan dan juga para pejuang.

Apatah lagi jika kita membelek kitab Allah dan sunnah rasul-Nya, maka kita akan mendapati ayat-ayat yang menganjurkan supaya membuat pengorbanan itu terlalu banyak. Bermula dari surah al Baqarah sehinggalah ke surah-surah yang lain. Perintah supaya mengorbankan harta dan jiwa raga datang berterusan seolah-olah mengajarkan kepada umat Islam satu sifir mudah, muslim=berkorban.

Malah apabila kita membuka kitab-kitab sirah, sudah tentu kita akan menemui kisah-kisah nabi saw dan para sahabat yang berkorban tanpa mengenal erti penat lelah, ithar mereka berada pada tahap yang luar biasa. Pengorbanan Saidina Ali yang berani berada di atas tempat tidur nabi saw ketika peristiwa hijrah, pengorbanan Saidina Abu Bakar yang menginfakkan harta benda pada jalan Allah sehingga tiada apa-apa lagi bersamanya melainkan Allah dan Muhammad saw, pengorbanan para sahabat dalam peperangan Uhud yang sanggup menjadikan batang tubuh mereka sebagai perisai sewaktu tentera kuffar mahu membunuh nabi saw dan banyak lagi kisah-kisah yang tak termuat jika saya letakkan di ruangan ini.

Akan tetapi, prinsip pengorbanan seperti yang dianjurkan islam makin lama makin terhakis dan lebih parah lagi banyak yang sudah tersilap faham erti pengorbanan yang sebenar. Tulisan saya pada kali ini bukannya untuk memberi motivasi supaya kita kembali menyedari hakikat pengorbanan kerana saya percaya sudah cukup banyak individu yang memberi teguran sama ada dalam bentuk lisan mahupun tulisan berkenaan isu ini. Sebaliknya, saya ingin mengikis satu bentuk salah faham tentang erti pengorbanan yang sebenarnya sehingga menyebabkan krisis ‘silap fahamism’ yang cukup jelas.

Mahasiswa yang terkorban

“Demi Islam, aku sanggup berkorban. Kita berjuang kerana Allah, sudah tentu Allah akan tolong kita. In tansurullah, yansurkum.”

Inilah antara hujah yang biasa didengari keluar dari bibir ‘pejuang-pejuang muda’ di peringkat kampus. Tidak mengapa jika semangat pengorbanan mereka meninggi ke langit sekalipun, namun yang mengecewakan ialah apabila apabila mereka ‘hyper-korban’ sehingga mereka ‘terkorban’ di kuliah, di hadapan buku-buku dan lebih ngerinya ialah akhirnya keputusan peperiksaan mereka terkorban juga.

Saudara Dzulkhairi, Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) pernah dalam satu ucapannya, beliau menyatakan bahawa sepatutnya mereka yang terlibat dalam perjuangan di alam kampus mendapat keputusan yang lebih baik dalam peperiksaan kerana mereka ternyata lebih hebat apabila melakukan dua tugas sekaligus iaitu tugas sebagai pelajar dan sebagai aktivis perjuangan.

Ustaz Hasrizal Abdul jamil pula menggelarkan fenomena ini sebagai jenayah akademik dalam kalangan mahasiswa. Bahkan, tidak semena-mena pengorbanan yang tersasar ini akan menjadi fitnah buat para mahasiswa dan sudah tentu akan menjadi ‘alasan yang berdalil’ buat mereka yang tewas sebelum berjuang.

Ketua keluarga yang terkorban

Saya teringat satu babak dalam filem Sang Murabbi iaitu sewaktu datang seorang isteri yang mengadu perihal suaminya kepada Ustaz Rahmat. Si isteri itu menyatakan suaminya terlalu sibuk dengan perjuangan dakwah sehingga mengabaikan anak-anak dan isteri. Ustaz Rahmat sebagai seorang murabbi yang cukup dihormati mendengar dengan teliti aduan tersebut.

Kesesokannya, ustaz rahmat memperbetul salah faham berhubung hal itu dalam satu kuliahnya. Bahkan, beliau sendiri menunjukkan teladan yang baik walaupun sibuk dengan perjuangan Partai Keadilan Sejahtera (PKS) saban hari. Teladan dalam keluarga sama ada dengan isteri ataupun anak-anak.

Terdapat juga pejuang yang tersilap berkorban apabila menginfakkan harta bendanya kepada perjuangan sehingga menyebabkan nafkah kepada anak dan isteri terabai. Sedangkan kalau kita melihat teladan yang telah ditunjukkan oleh al Imam al Mujaddid Hasan al Banna, beliau cukup mengambil berat soal nafkah dan perbelanjaan isi rumah sebagaimana yang telah diceritakan anak beliau, Saiful Islam. Dibimbangi, pengorbanan seperti ini menyebabkan individu yang terlibat bermaksiat dalam perjuangan. Na’uzubillah.

Berkorban ala Zainab al Ghazali


Siapa tidak kenal Zainab al Ghazali, sayyidatul mujahidat yang lebih hebat dan lasak dalam mendepani perjuangan berbanding rijal-rijal bacul. Keberaniannya amat sukar ditandingi dan merupakan permata keluaran Ikhwanul Muslimin yang tak ternilai. Sudah tentu kita amat berharap muslimat pada hari ini akan mencontohi kelibat insane satu dalam seribu ini.

Namun begitu, niat yang murni sedikit terjejas apabila ‘kesilapan teknikal’ sewaktu berkorban demi Islam. Jika kisah di atas melibatkan ketua keluarga, kali ini ia berkisar pengabaian tanggungjawab oleh si isteri merangkap ibu kepada anak-anaknya. Akibatnya, institusi kekeluargaan menjadi tempang. Pengorbanan luar biasa ini tiada masalah jika si suami memahami dan sudi membantu dan merendahkan ego bekerjasama bersama-sama isteri.

Contoh yang paling jelas, Dr Lo’lo’ Ghazali, Wan Ubaidah dan Dr. Siti Mariah yang merupakan antara ikon muslimat pendokong perjuangan yang bijak bekorban tanpa mengorbankan diri sendiri.

Begitulah beberapa bentuk salah faham dalam pengorbanan. Mengapa perlu menjadi lilin, menerangi orang lain sehingga diri sendiri terkorban. Akan tetapi jadilah pelita, menerangi orang lain dan diri sendiri pun tak terkorban. Tulisan ini hanyalah pandangan peribadi saya dan tidak bermaksud menakut-nakutkan pembaca untuk berkorban selepas ini. Sebaliknya hanyalah garis panduan bersama sebelum berkorban.

Secara jujur, saya mengakui saya bukanlah insan yang layak untuk menghuraikan isu ini sementelah lagi saya sendiri yang masih di alam kampus dan belum masuk kealam rumah tangga. Semoga cetusan idea ini dapat dimanfaatkan untuk kebaikan bersama dan sebarang komen dan kritikan amat dialu-alukan. Intihannya, ayuh kita berkorban demi Islam, tetapi pastikan kita tak terkorban tanpa sebarang sebab.

1 comments:

NM,  25 June 2011 at 02:35  

Salam.
nk tny,mcmmna kalau seorg ibu kluarkn sjumlah wang bsar utk mbantu mgsa bncana alam. anaknya yg dpt tahu memprotes tndakan mbantu yg lain sdgkn dirinya sbg anak sdg bmasalah dlm kewangan. tp anak ni lelaki dewasa n sewajarnya mnyara hidup sndri namun pkerjaan tetap pun tiada,sering bgantung pd pemberian org. berterus-terusan menghulur pdnya seakan2 meredhai sikapnya yg tdk mahu berusaha. tp waktu tdk mberi pun,anak ini tetap tdk mnunjukkn perubahan. boleh dkatakan rela kebulur shingga mbahayakn diri. jd salahkh si ibu? dlm keadaan anaknya terdesak, bersedekah. pd pndgn mata kasar,mmg nmpk duit yg dsumbgkn tu mnjejaskn kperluan d rmh.

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP