Wednesday, 24 December 2008

Put First Things First: Apakah Keutamaan Kita Yang Sebenarnya?(1)

Sewaktu sedang mengemaskan beg untuk dibawa pulang sempena cuti pertengahan semester dua baru-baru ini, saya berhasrat untuk hanya membawa pulang sebuah beg yang cukup hanya dibawa dengan tangan. Tidak terlalu berat dan bukannya ringan tanpa sebarang isi. Apatah lagi emak sudah berpesan supaya jangan membawa balik terlalu banyak pakaian memandangkan musim tengkujuh sedang bertamu di Terengganu.

Maka sudah semestinya saya perlu bijak memilih apa yang perlu dibawa pulang dan apa yang boleh dibiarkan untuk menghuni bilik yang berkatil dua ini selama kira-kira sembilan hari cuti. Beberapa helai baju,seluar, kopiah, cadar untuk ditukar, beberapa buah buku di samping menggalas untuk beg yang berisi laptop. ‘Menu’ lain yang dirasakan tidak perlu, eloklah jika ditinggalkan sahaja.

Sebelum bertolak menaiki bas yang akan membawa semua siswa dan siswi yang berasal dari Terengganu, saya meneliti sekali lagi supaya barang-barang yang sudah dikemas elok tidak tertinggal. Kalau tertinggal, alamaknya saya perlu menunggu sehingga seminggu kemudian kerana kampus sudah bercuti dan jarak antara tempat tinggal saya dan kampus DQ pula jauh.

Ketika itulah saya terfikir dengan satu buku yang saya beli di Kedai Buku MPH, Mid Valley kira-kira dua bulan yang lalu. ‘The Seven Habit of Highly Effective People’ karangan Stephen R. Covey. Buku yang telah mengalami translation kepada berpuluh-puluh bahasa di seluruh dunia ini cukup signifikan buat diri saya yang sedang mencari kaedah terbaik untuk memahami manusia dan membina personality diri.

Dalam buku ini, Covey meletakkan habit ataupun tabiat Put first things first sebagai tabiat yang ketiga selepas be proactive dan begin with the end in mind. English proverb ada menyebut iaitu first important priority manakala orang kita popular dengan kata-kata ‘utamakan yang lebih penting’. Dalam bahasa Arab pula, konsep ini dikenali sebagai aulawiyyat.

Berbalik kepada cerita di atas, ia lebih menjurus kepada kemahiran saya dalam memastikan beberapa perkara yang saya anggap sebagai keutamaan dan penting mestilah dibawa pulang sekali. Sebagai contoh, saya menganggap laptop saya sebagai barang terpenting dan ‘wajib’ dibawa pulang bersama-sama. Begitu juga external hard disk yang menjadi pilihan saya untuk menyimpan maklumat-maklumat, bukannya internal hard disk. Kelalaian saya meni nggalkan kedua-dua alat canggih ini secara peribadinya akan mengecewakan saya. Walaupun cerita ini agak simple, namun tersirat pelbagai pengajaran untuk kita dalam menjalani kehidupan sebagai seorang muslim.

“Cuba anda bayangkan, ini bekas yang berisi air manakala di luarnya pula batu-batu besar dan kecil serta pasir-pasir halus. Bagaimana caranya kalau kita nak pastikan kesemuanya dapat dimuatkan dalam bekas tersebut?” saya menimbulkan persoalan ini sewaktu ‘berlagak’ sebagai seorang kaunselor semasa sesi ‘public speaking’ ketika tiba giliran saya dalam matapelajaran Kaunseling.

“Cara terbaik ialah kita masukkan batu-batu besar terlebih dahulu, kemudian batu-batu kecil dan seterusnya pasir-pasir yang halus. Sebaliknya, kalau kita utamakan pasir-pasir halus dahulu, kemudian batu-batu kecil dan seterusnya batu-batu besar sebagai ‘bahan terakhir’, maka kemungkinan beberapa batu besar akan tercicir kerana tak termuat.” Saya menambah dengan penuh yakin.

Adakah kita terfikir, bagaimana sekiranya batu-batu besar yang tercicir itu ialah solat berjemaah, usrah, jemaah, pelajaran, taat kepada ibu bapa dan masa bersama keluarga? Manakala batu-batu kecil yang menjadi muatan awal itu pula ialah menonton televisyen, melepak, bermain game dan bersembang yang bukan-bukan? Bukankah itu satu kerugian yang nyata?

Persoalannya ialah, apakah yang menjadi keutamaan kita? Solat berjemaah? Menonton televisyen? Menghadiri konsert? Chatting? Couple? Dakwah? Study? Kita bermuhasabah sejenak dan merenung apa keutamaan kita selama ini. Adakah pasir-pasir halus yang kadang-kadang langsung tak bernilai merupakan priority kita selama ini? Sila bertanya kepada diri, kemudian jawablah dengan jujur.

Jika anda ingin menikmati air batu campur, maka bahan-bahan asas seperti ais, susu dan sirap mestilah diutamakan. Kalaulah ketiadaan nata de coco,jagung dan nanas, maka ia tidaklah menjadi masalah. Because the important ingredients in the making of abc are ice, syrup and milk. The absence of the others like ice cream, cherry and nata de coco is not a problem.


Put first things first: Pendakwah yang gagal


Yang menjadi masalah ialah apabila kita mengutamakan sesuatu yang kurang dari sudut kepentingannya berbanding keutamaan lain yang kita telah remeh temehkan. Things which matter most must never be at the mercy of things which matter least, ini kata-kata Goeter sebagaimana yang dinyatakan oleh Dr Covey sebelum memulakan diskusi mengenai habit yang ketiga ini. Sebaliknya, kita meletakkan benda yang penting itu ke belakang berbanding sesuatu yang kurang penting. Meaningless.

Seperti kisah pendakwah yang sanggup meninggalkan dakwah semata-mata tak mahu menanggalkan serban yang merupakan sunnah. Saya tak berniat memandang kecil sunnah memakai serban ini, tapi sebaik-baiknya kita bijak memilih mana yang lebih aula. Apa salahnya kita menyimpan buat seketika waktu serban daripada membiarkan umat terus dalam kejahilan. Menyimpan jubah buat sementara lebih utama daripada membiarkan rancangan- rancangan agama ‘dipaneliskan’ oleh ahli-ahli panel yang hanya pandai berhikayat, merapu dengan kisah-kisah israeliyyat. Cadangan ini jika serban dan jubah menjadi fobia dalam kalangan masyarakat ataupun menjadi prasyarat sebelum menjadi ahli panel dalam mana-mana rancangan.
Begitu juga perihal pendakwah yang telah mencemarkan imej orang-orang agama apabila wujud golongan yang keluar atas nama dakwah selama berpuluh-puluh hari sedangkan anak isteri di rumah kebuluran dan terbiar. Ini dakwah ke dakyah? Tidak mengapa outstation demi dakwah, tetapi pastikan tanggungjawab sebagai ketua keluarga tak terabai. Contoh-contoh seperti Imam Hasan al Banna, Almarhum Ustaz Rahmat Abdullah, Almarhum Ust Fadhil Noor dan banyak lagi menunjukkan keseimbangan dan kekreatifan dalam persoalan ini. Isteri memahami, suami pula tak terlebih faham.

0 comments:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP