Wednesday, 14 October 2009

Mencabar Persepsi 2

1) Kebanyakan anak muda Muslim pada hari ini hanya mengikuti kisah-kisah para pimpinan Islam yang terlibat dalam gerakan Islam. Lalu, apabila ditanya kepada mereka tentang siapakah tokoh yang dikagumi, majoriti daripada mereka akan menyebut beberapa nama seperti Imam Hasan al Banna, Hassan Hudhaibi, Syed Qutb, al Maududi dan tokoh-tokoh yang seangkatan dengan mereka. Hal ini seolah-olah mereka tidak mengiktiraf ketokohan alim ulama sbelum daripada figur-figur yang dinyatakan di atas. Sudah tidak kedengaran lagi nama al Ghazali, as Syafie, Ibnu Taimiah, Muhammad al Fatih dan sebagainya. Adakah kerana kehidupan kita pada era yang penuh bermasalah terutamanya sejak 1900 dan ke atas mempengaruhi hal ini? Ataupun kesilapan para fasilitator program kepemimpinan yang hanya mempromosikan tokoh-tokoh haraki abad moden menyebabkan secara automatik minda kita hanya tergambar wajah-wajah pejuang kebangkitan era moden? Saya tidak pasti, mungkin juga kerana kita terlalu asyik dengan aktiviti persatuan dan harakah menyebabkan tokoh-tokoh yang mainstream dalam bidang keilmuan direhatkan daripada minda kita. Anda ada jawapan?

2) Apakah wala' itu? Apa pula ketaatan? Bagaimana pula dengan beradab dengan pimpinan? Mahu jawapan saya? Ini jawapan saya: Wala itu tidak bermakna kita tidak boleh bersoal jawab dengan pimpinan dan tidak berlaku wala selagi apa yang dinyatakan pimpinan hanyalah berbentuk cadangan. Terpulang kepada kita sama ada mahu menyambut dan bersetuju dengan cadangan pimpinan ataupun mengemukakan pandangan yang berbeza dengan mereka. Yang pasti wala dan ketaatan itu hanya berlaku setelah menerima arahan. Adapun beradab dengan pimpinan, sebelum dan selepas menerima arahan.

3) Kita menghentam golongan yang tersilap faham dengan Islam (sama ada betul-betul tersilap faham ataupun buat-buat tak faham) seperti penganut Islam Liberal,Sister In Islam (SIS) dan Jemaah al Qurani (anti hadis) dan mengatakan mereka tidak merujuk kepada sumber yang sahih. Maknanya, mereka berhadapan dengan kita dengan tanpa adab. Tetapi, tanpa disedari kebanyakan kita bertabiat sedemikian rupa apabila kita juga tidak merujuk buku dan bahan rujukan mereka. Saya tidak bermaksud mengagungkan sumber keparat mereka itu, tapi untuk memahami dengan baik apakah sebenarnya yang bermain di benak mereka. Sebaliknya kita lebih suka menghentam puak-puak ini dengan hanya berbekalkan sifir yang simplistik. Akibatnya, tidak ramai ilmuan Muslim yang berani menyahut cabaran mereka untuk berdebat.

4) Sewaktu berhadapan dengan kelompok liberal dan skeptikal terhadap Islam, tanpa disedari kita hampir terpedaya dengan permainan mereka. Sebagi contoh dalam isu jihad peperangan. Kebanyakan kita menyatakan bahawa umat Islam berperang hanya untuk mempertahankan diri, tidak lebih daripada itu. Mengapa kita semacam teragak-agak dalam menentukan sikap kita? Syed Qutb pernah menegur dalam 'Maalim fit Toriq' bahawa jihad peperangan bukan hanya untuk mempertahankan diri, sebaliknya termasuk untuk memperluas keadilan Islam dengan menawan negara-negara bukan Islam. Tetapkan pendirian kita, jangan menjadi pragmatis semata-mata hendak melayan kerenah liberalis sekularis!

5) Dato' Harussani Zakaria, Dato' Jamil Khir, Ust Ridhwan Tee, Uthman el Muhammady dan banyak lagi. Anda pernah dengar nama-nama tadi? Apakah pandangan anda mengenai mereka? Akhir-akhir ini, banyak yang mengecam Dato' Harussani seolah-olah beliau tidak mempunyai jasa terhadap Islam sedangkan sebelum ini beliaulah yang menyedarkan kita tentang realiti fenomena murtad di Malaysia. Uthman el Muhammady pula merupakan antara yang pakar dalam ilmu ketamadunan termasuklah seorang yang berjaya memahami Kitab Muqaddimah Ibnu Khaldun dengan baik. Jamil Khir dan Ridhwan Tee pula pendakwah bebas yang telah berjaya menerangkan Islam kepada rakyat kebanyakan. Mengapa kita memandang kesemua mereka dari satu sudut sahaja? Saya ingin bertanya, siapakah yang mahu menjadi Menteri Agama dalam Kerajaan Barisan Nasional? Sila angkat tangan. Jamil Khir telah melakukannya. Tidak sedikit perkara yang saya tidak bersetuju dengan mereka tetapi saya terlalu malu dengan kekurangan saya berbanding kelebihan mereka. Anda bagimana? Jangan terlalu skeptikal!

bersambung...

p/s: jangan lupa, ini slot mencabar persepsi!

0 comments:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP