Sunday, 25 October 2009

Mencabar Persepsi 3

1) Terdapat hadis nabi saw yang menyatakan perihal mencegah kemungkaran dengan menggunakan tangan, lisan dan hati. Hadis ini sangat masyhur dan dikenali kebanyakan. Persoalannya, benarkan tangan, lisan dan hti itu merupakan step ataupun maratib pencegahan kemungkaran? Yakni, hendaklah dimulakn dengan tangan ataupun kuasa, kemudian lisan dan seterusnya hati? Terdapat ulama yang menyatakan hadis ini bermaksud terbalik dan menegaskan pencegahan kemungkaran bermula dengan hati, kemudian lisan dan akhirnya barulah tangan dan kuasa. Dan hal ini sendiri tidak berlawanan dengan akal kita. Yang pasti, saya tidak menyatakan akal mesti didahulukan mengatasi wahyu.

2) Pernahkah anda mendengar satu hadis nabi saw yang menyatakan terdapat tujuh golongan yang akan dinaungi pada hari yang tidak ada naungan melainkan naungan-Nya semata-mata? Sudah tentu pernah kan. Kita sering mendengar tafsiran 'hari yang tidak ada naungan melainkan naungan-Nya' ialah hari kiamat. Tetapi, pada kali ini saya ingin berkongsi pandangan Bapak Natsir yang menafsirkan hadis tersebut bukannya merujuk kepada hari kiamat semata-mata sebaliknya zaman kita yang sungguh kelam dengan fitnah ini juga termasuk sama. Zaman ini tiada lagi naungan keadilan, bahkan bergelombang kezaliman. Justeru, Bapak Natsir berpendapat, untuk menyelamatkan keadaan, kita memerlukan tujuh golongan tersebut seperti pemuda yang bercinta dengan masjid, hartawan (sedekah), cendikiawan dan sebagainya. Menarik bukan?

3) Sabda nabi saw: "Islam itu bermula dengan dagang (ghuraba') dan akan berakhir dengan dagang sebagaimana ia bermula. Maka beruntunglah orang-orang yang dagang." Terdapat banyak ulama yang menceritakan bahawa golongan ghuraba' merupakan golongan yang sangat beruntung berdasarkan mafhum hadis ini. Sudah tentu saya bersetuju. Cuma, saya ingin menarik perhatian anda seketika khususnya yang menyatakan bahawa kita sedang berada pada zaman ghuraba' dan sentiasa meratib bahawa kitalah ghuraba' sebagaimana yang disebutkan dalam hadis. Bagaimana kalau saya nyatakan kita tidak lagi berada pada zaman ghuraba'? Zaman ghuraba' nabi saw ialah zaman permulaan Islam dan perjalanan dakwah pada waktu itu sungguh memeritkan laksana seorang penjual yang sedang mempromosikan produk yang belum dikenali. Lalu saya berpendapat, zaman Islam baru hendak dikenali (ghuraba') itu ialah pada zaman awal kebangkitan Islam iaitu zaman Hasan al Banna, Syeikh Muhammad Abduh dan lain-lain dan kita tidak lagi berada pada zaman ghuraba' kerana ghuraba' bukannya berlaku setiap zaman. Sebaliknya, Islam sudah menjadi terkenal dan makin diminati di mana-mana sahaja. Semakin ramai golongan yang mahu memperjuangkan Islam dan kita sedang menuju puncak kegemilangan. Saya ingatkan sekali lagi yang saya tidak ingin mencabar hadis nabi saw yang suci, sebaliknya hanya mahu mencabar persepsi anda dalam memahami hadis.

Kalau anda mempunyai pandangan yang berbeza, saya mengalu-alukan.

bersambung...

0 comments:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP