Thursday, 26 November 2009

Nota Sejarah Umat (Ringkas)

Ini perkongsian ringkas daripada saya,


- Islam merupakan agama anutan nabi-nabi terdahulu sehinggalah kepada nabi saw, Muhammad bin Abdullah. Nabi saw merupakan utusan terakhir untuk seluruh umat manusia pada akhir zaman. Baginda juga berperanan sebagai pemimpin yang paling agung dalam sejarah penciptaan langit dan bumi. Baginda memacu kepemimpinan dari aspek akhlak, kenegaraan, rumahtangga dan banyak lagi. Hakikat keunggulan ini telah diisytiharkan oleh Allah dalam firman-Nya, “dan tidaklah aku mengutuskan engkau (wahai Muhammad) melainkan sebagai rahmat kepada sekalian alam.”

- Pokok kepada segala kejayaan baginda yang telah diiktiraf oleh Pencipta ini ialah daya kepemimpinannya yang penuh berseni. Baginda yang pada mulanya hanya menjadikan isteri yang dikasihi, Khadijah sebagai pengikut ajaran wahyu telah berupaya melebarkan ajaran yang suci hingga diterima seluruh umat dari pelbagai kabilah, bangsa dan puak yang ada pada zamannya. Bahkan merentasi sempadan Arab hingga ke Rom dan Parsi.

- Baginda saw selepas kewafatannya telah meninggalkan sebuah generasi sahabat yang hebat dalam ilmu kepemimpinan. Proses kaderisasi dan tarbiyyah yang jitu telah menjadikan sahabat baginda mampu memainkan peranan sebagai duta penyelamat dunia akhir zaman. Peranan yang telah dimainkan Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali telah berjaya meneguhkan pemerintahan Islam pada ketika itu. Kumpulan yang digelar sebagai Khulafa’ ur Rasyidin ini seterusnya disambung oleh khalifah-khalifah pada zaman Bani Umayyah, Bani Abbasiyyah dan Khilafah Uthmaniyyah di samping beberapa kerajaan yang lain.

- Walaupun berlaku beberapa peristiwa yang mengakibatkan salah faham dan perpecahan dalam kalangan umat Islam ketika pemerintahan kerajaan-kerajaan tersebut, namun umat Islam masih bernaung di bawah lembayung pemerintahan yang berdaulat, menjadikan Allah sebagai matlamat dan bahagia dengan pelbagai nikmat.

- Pada zaman keemasan ini juga, ramai sarjana-sarjana Islam yang mahir dalam pelbagai lapangan dan bidang dilahirkan. Tokoh-tokoh seperti Ibnu Sina(perubatan), al Khawarizmi(matematik), Imam al Ghazali(akhlak), Salehuddin al Ayyubi(ketenteraan), Ibnu Battutah(pelayaran) dan banyak lagi nama yang tidak dimuatkan dalam penulisan ini terus dikenang dan disanjung sehingga ke hari ini. Malah tidak keterlaluan jika dikatakan nama-nama mereka telah menenggelamkan banyak sarjana-sarjana dari dunia barat.

- Ternyata, pemerintahan Islam melalui kekreatifan daya kepemimpinan pada saat itu terlalu perkasa sehinggakan bumi yang luas ini hampir-hampir ditawan. Islam menjadi harapan, pemimpinnya diangkat dan dijulang, keadilannya tidak pernah surut, malah sentiasa pasang. Budi dan jasa diingati seluruh golongan, tidak kira umat Islam ataupun bukan Islam. Alangkan amannya dunia pada waktu itu, semua ini dek kerana teguhnya keimanan umat, yakin terhadap konsep kepemimpinan yang diperkenalkan pembawa rahmat, dan Allah pula dijadikan matlamat.

- Sejak abad ke-11, puak-puak Kristian telah melancarkan peperangan Salib bertujuan membalas dendam dan menghina umat Islam. Paderi-paderi dan penggerak-penggerak agama Kristian telah mengisytiharkan peperangan kepada dunia Islam. Peperangan demi peperangan telah berlaku dan kemenangan bersilih ganti antara tentera Islam dan tentera Salib. Sultan Nuruddin Mahmud Zanki dan Sultan Salahuddin al Ayyubi merupakan antara watak besar yang berjasa agung dalam siri peparangan salib.

- 1187 merupakan antara tarikh keramat umat Islam apabila tentera Islam yang diketuai oleh Sultan Salahuddin al Ayyubi telah berjaya menewaskan tentera Salib di Hittin dan seterusnya mengembalikan Masjidil Aqsa ke pangkuan umat Islam. Kepemimpinan yang unggul, berkarisma dan digeruni antara sebab yang melayakkan Sultan Salahuddin menjadi hero kepada umat Islam pada saat itu. Selain itu, usaha alim ulama yang terdahulu seperti Imam al Ghazali, Imam Abd Qadir Jailani dan banyak lagi antara punca kejayaan gemilang tersebut. Formula gandingan antara pemimpin (umara’) dan ulama telah memberi keputusan cemerlang kepada umat Islam.

- Dendam tentera Salib tidak terhenti di situ sahaja. Tentera Salib terus melancarkan peperangan dan dendam mereka terhadap umat Islam. Syukur Alhamdulillah, sekali lagi umat Islam berada di puncak apabila tentera Islam yang dipimpin oleh Sultan Muhammad al Fatih telah berjaya menawan Kota Konstatinopel yang merupakan kubu kuat kumpulan Kristian. Kota kontatinopel telah jatuh ke tangan umat Islam pada 29 Mei 1453. Kepemimpinan Sultan Muhammad al Fatih dan sokongan daripada alim ulama telah memberi kejayaan gilang gemilang. Kejayaan itu juga telah merealisasikan satu hadis nabi saw:

“Sesungguhnya Kota Konstatinopel akan dibuka oleh seorang pemuda. Sebaik-baik panglima (pemimpin) ialah pemimpin pasukan itu dan sebaik-baik tentera ialah tentera pasukan itu.

Ternyata, jalinan erat antara pemimpin dan orang bawahan merupakan resipi utama kejayaan sesebuah organisasi.

- Kira-kira dua abad sebelum itu, iaitu pada 18 Januari 1258, telah muncul angkatan tentera bengis dan kejam dari Monggol yang diketuai oleh Hulagu Khan, cucu kepada Genghis Khan. Hulagu Khan dan angkatan tenteranya telah meruntuhkan Khilafah Bani Abbasiyyah dengan penuh biadap. Bani Abbasiyyah yang telah mengemudi kegemilangan umat Islam telah rebah terjelupuk di bumi Baghdad. Kejatuhan itu ternyata memberi kesan yang amat besar kepada umat Islam di seluruh dunia.

- Namun Begitu, Sultan Saifuddin Qutuz dengan dibantu oleh Sultan Berkha Khan dan Rukunuddin beserta tentera Islam yang lain telah menyelamatkan maruah umat Islam apabila mereka berjaya menewaskan tentera Monggol di Ain Jalut. Peristiwa penting ini berlaku di Ain Jalut yang terletak berdekatan Hittin (tempat kejayaan Salahuddin al Ayyubi) dan Yarmouk (medan perang antara tentera Islam dan Rom yang dimenangi islam). Pembelaan maruah umat ini terjadi pada 1260 masihi.

- Pada 1511, Kerajaan Islam Melaka yang terletak di Tanah Melayu telah dijatuhkan oleh Portugis. Melaka merupakan antara wilayah Islam yang sangat kuat dan maju di Asia Tenggara pada waktu itu (ada yang menyatakan seolah-olah Negara Jepun pada hari ini). Selain itu, Melaka juga bernaung di bawah Khilafah Uthmaniyyah yang berpusat di Turki. Portugis yang mewakili Kristian telah berasa dendam dan iri hati dengan kejayaan ini dan seterusnya mereka berhempas pulas meruntuhkan Kerajaan Melaka. Akhirnya, Melaka jatuh ke tangan Portugis dan gereja-gereja di Eropah telah membunyikan loceng tanda ‘kemenangan’ di pihak mereka. Ahli sejarah telah menyatakan, antara sebab kejatuhan Melaka ialah kepemimpinan dan kesultanan yang lemah pada waktu itu.

- Abad-abad seterusnya iaitu abad ke-17, 18 dan 19 merupakan saat-saat kesusahan dan getir bagi kepemimpinan umat Islam khasnya dan seluruh umat Islam amnya. Khilafah Islam ditentang dan menghadapi cabaran yang kuat yang datang dari golongan kristian dan pemberontak-pemberontak dari kalangan umat Islam sendiri. Namun, pimpinan umat Islam pada waktu itu masih mampu bertahan dan berjaya menghadapi segala ancaman dengan baik. Abad ke-19, musuh-musuh Islam semakin biadap dan wilayah-wilayah yang bernaung di bawah Khilafah Uthamaniyyah telah dijajah oleh kuasa-kuasa Eropah sedikit demi sedikit. Sebagai contoh Mesir, Algeria, Indonesia, Tanah Melayu dan Libya antara yang telah dijajah oleh Barat.

- “Kusangkakan panas hingga ke petang, rupa-rupanya hujan di tengah hari”. Pepatah ini amat bertepatan dengan tragedi hitam yang telah menimpa umat. Air yang pasang telah mulai surut. Detik ngeri akhirnya tiba juga. Setelah Khilafah Islamiyyah pada ketika itu (Kerajaan Uthmaniyyah) diserang dari segenap penjuru,wilayah yang diperintah Islam menjadi makin kecil, kekuasaan yang ampuh menjadi rapuh.

- Akhirnya daripada keseluruhan wilayah Islam, kini hanya tinggal Turki sebagai kubu terakhir. Bernafas dalam kelemasan, umat Islam lemas dalam tangisan, dek kerana kelemahan, musuh menunjukkan kekejaman. Akhirnya seorang yang berketurunan Yahudi Dunnama(golongan yahudi yang berpura-pura Islam) bernama Mustafa Kamal telah menakluk Turki, mimpi ngeri menjadi nyata. Islam sudah tidak berkuasa.

p/s: kalau anda rajin, sila baca buku:
Punca-punca Kejatuhan Khilafah
Khilafah Uthmaniah dan Alam Melayu
Kebangkitan Generasi Salahuddin dan Kembalinya al Aqsa ke Pangkuan Islam
Wajah Dunia Islam
dan beberapa buku sejarah dan ketamadunan yang lain.. baca bukannya beli dan simpan di rak buku ya!

0 comments:

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP