Friday, 27 November 2009

Pemimpin Berilmu

Pemimpin merupakan antara mekanisme terpenting dalam kehidupan dan hal ini sendiri diperakui oleh agama Islam menerusi banyak hujah dan dalil daripada al Quran dan hadis. Saya tidak berniat bercakap soal kepemimpinan Islam secara asasi dan tuntas dalam tulisan ini. Kalau anda mahu, sila rujuk artikel saya yang lepas Tuntutan Kepemimpinan Islam atau pun yang ni, Pemimpin dan Dakwah. Pada kali ini, saya ingin menulis berkenaan kepemimpinan dan budaya ilmu. Ringkasnya, pemimpin dan ilmu.

Pemimpin dan ilmu tidak dapat dipisahkan, ini pandangan saya yang utama. Hal ini boleh dirujuk melalui firman Allah tentang pemilihan Talut sebagai pemimpin Bani Israel satu ketika dahulu, “berkata nabi mereka kepada mereka; sesungguhnya Allah telah mengutus Thalut menjadi raja untukmu. Mereka (bani Israel) berkata, bagaimanakah ia akan menjadi raja kepada kami sedang kami lebih patut menjadi raja daripadanya, dan dia tidak memiliki harta yang banyak. Berkata nabi, sesungguhnya Allah telah memilih dia antara kamu dan telah menambahkannya dengan ilmu dan tubuh yang kuat. Dan Allah mengurniakan kerajaan-Nya kepada sesiapa yang dikehendakinya dan Allah maha luas kurnia-Nya lagi maha mengetahui.” (al Baqarah: 247)

Namun begitu, kedapatan kurang dari kalangan pemimpin pada hari ini yang berjaya mengintegrasikan antara aktivisme dan intelektualisme. Kebanyakan daripada mereka hanya tertumpu kepada aktivisme dan akibat kesibukan tugasan dan gerak kerja, mereka seolah-olah bertalak dengan kuliah-kuliah ilmu, seminar, forum dan buku-buku ilmiah. Agak menyedihkan apabila kedapatan dari kalangan pemimpin yang memberi alasan 'aulawiyyat'. Aulawiyyat dirinya apabila menerima amanah kepemimpinan hanyalah gerak kerja dan pengurusan, budaya ilmu bukan lagi keutamaan. Benarkah begitu?

Saya meyakini akan kepentingan mengutamakan aktivisme dan gerak kerja apabila mempunyai sesuatu jawatan dan amanah kepemimpinan. Tetapi, saya tetap tidak dapat menerima jawapan 'kesibukan semata-mata' sebagai justifikasi kurangnya pembudayaan ilmu. Apatah lagi dalam konteks hari ini yang menyaksikan anak muda cukup diperlukan untuk berpencak sama di arena kepemimpinan. Justeru, kesibukan di usia muda dengan memimpin berperanan melayukan nilai intelektual dalam diri mereka.

Pesan Imam as Syafie

Imam as Syafie pernah memberi pesanan berharga kepada anak muda amnya dan semua pemimpin khususnya:
"anak muda yang menjadi pemimpin akan hilang peluang menambah ilmu"

Merujuk kepada kata-kata Imam Syafie di atas, kita mestilah mencari jalan keluar yang berpadanan dengan situasi pada hari ini. Situasi di mana generasi muda mudi cukup diperlukan 'pasaran gerak kerja Islam' dan sebagai kumpulan pelapis kepada pimpinan atasan gerakan dan organisasi Islam. Oleh itu, jalan keluarnya bukanlah dengan memisahkan generasi muda dengan kepemimpinan. Dalam masa yang sama, peringatan Imam Syafie mestilah direnungi dengan sebaiknya kerana seseorang pemimpin yang tandus ilmunya tidak akan bertahan lama dan berpotensi untuk menjadi boneka kepada pihak tertentu. Ini pengamatan saya daripada kata-kata Imam Syafie di atas.

Seorang pemimpin boleh sahaja mendisiplinkan dirinya untuk sentiasa bersama buku ilmiah walau di mana berada. Dengan itu, ia boleh menyelitkan kesibukannya dengan membaca tatkala waktu lapang muncul kerana waktu lapang seringkali tidak terduga kemunculannya terutamanya apabila ada sesuatu aktiviti dan program yang mengkehendaki komitmen penuh. Kedapatan banyak contoh baik oleh pemipin-pemimpin umat di luar sana. Sebagai contoh Presiden PAS, Tuan Guru Haji Abdul Hadi yang sentiasa bersama kitab-kitab beliau, di samping melayari laman-laman maya dengan menggunakan laptopnya.

Begitu juga dengan Anwar Ibrahim yang terus bersama buku-buku beliau apabila berkelapangan, termasuklah sewaktu beliau sedang berada di atas kapal terbang. Tidak ketinggalan Bapak Muhammad Natsir yang tidak menjustifikasikan kesibukannya beraktivisme untuk tidak bersama buku. Bapak Natsir terkenal dengan gagasannya, "mengintelektualkan ulama dan mengulamakan intelektual". Malahan, Ibnu Sina yang pernah menjadi Menteri pada zaman Khilafah Abbasiyyah tidak melepaskan waktu terluang yang muncul, bahkan diceritakan beliau mengarang sekurang-kurangnya 250 muka surat setiap malam sedangkan siangnya sungguh padat dan mampat dengan pelbagai urusan.

Pemimpin juga mestilah bersifat rajin untuk mendekati ilmuan-ilmuan apabila berkelapangan. Kuliah-kuliah ilmu dan pelbagai program yang diatur sewajarnya sentiasa berada dalam kalendar peribadinya. Soal sama ada menghadirinya atau tidak bergantung kepada kelapangan masa yang dimilikinya. Yang penting, ia mesti alert dengan tarikh-tarikh aktiviti keilmuan. Cadangan saya, sesebuah organisasi itu boleh membuat diskusi dan brainstorming ilmu yang hanya melibatkan pimpinan selain daripada mesyuarat dan aktiviti lain. Mungkin ini alternatif yang sesuai dalam konteks semasa dan terkini.

Decision maker

Antara sifat penting seseorang pemimpin ialah kemampuannya membuat keputusan pada bila-bila masa, lebih-lebih lagi pada waktu yang genting. Sebagai desicion maker (pembuat keputusan) dan policy maker (pembuat dasar/polisi), maka tidak dapat tidak seseorang pemimpin itu mestilah mempunyai ilmu yang luas dan berkeupayaan membuat pertimbangan (wazan) yang baik.

Jika tidak, dibimbangi ia akan menjadi kuda tunggangan dan boneka mana-mana pihak yang berkepentingan. Perlu diingat, membuat keputusan dan polisi itu bukanlah sesuatu yang remeh dan mudah sepertimana Pak Mat dan Pak Su Leman 'berwacana' di kedai-kedai kopi. Setiap keputusan yang dipersetujui akan memberi kesan kepada semua orang bawahan seseorang pemimpin. Adapun Islam telah memberi amaran bahawa setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang dipimpinnya.


Zikir Fikir

Zikir dan fikir antara elemen penting yang sentiasa diucapkan sewasa ini. Saya turut menyetujuinya dan berminat denga teori baik ini. Zikir merujuk kepada aktiviti kehambaan dan pendidikan hati ke arah mengenali Allah dengan sebenar-benarnya. Adapun fikir pula merupakan latihan akal dan minda yang bersumberkan fakta-fakta ilmu. Zikir dan fikir wajib berjalan serentak kerana tiada pemisahan antara mana-mana aspek kehidupan dengan keagamaan. Saya membahagikannya dalam perbincangan ini hanya sekadar usaha untuk mempermudah dari sudut kefahaman kita.

Aktiviti berzikir dan berfikir sewajarnya menjadi rutin dalam kehidupan seseorang pemimpin. Apabila pemimpin hanya berfikir tanpa elemen zikir, maka hasilnya akan memberi kerosakan kepada nilai agama. Adapun, elemen zikir difokuskan tanpa penekanan kepada fikir, maka itulah antara punca kelemahan umat Islam zaman berzaman. Menurut sebuah analisis sejarah daripada Dr Sayyid al Wakil dalam bukunya, 'Wajah Dunia Islam', salah satu kelemahan ketara umat Islam satu ketika ialah sikap silap faham dalam dalam persoalan kesufian dan kepemimpinan. Akibatnya ialah bertaburannya kumpulan sufi yang memisahkan diri daripada aktiviti keduniaan.

Sultan Abdul Hamid 2, khalifah terakhir umat Islam boleh menjadi contoh dalam konteks ini. Para sejarahwan jujur telah memuji sifat wara', berakhlak mulia dan bertakwa yang dimiliki oleh Sultan Abdul Hamid. Jamaluddin al Afghani, salah seorang pemikir Muslim pernah membuat tamsilan menarik berkenaan kebijaksanaan Sultan Abdul Hamid. Kata-katanya yang masyhur berbunyi: "Sekiranya ditimbang 40 orang cendikiawan yang diletakkan di satu bahagian, manakala Sultan Abdul Hamid di bahagian yang lain, nescaya 40 orang cendikiawan tersebut tidak dapat mengatasi kebijaksanaan Sultan Abdul Hamid dalam politik dan strategi." Kita juga boleh menemui pujian-pujian daripada ahli sejarah dan pe,merhati politik dari Barat berkenaan Sultan Abdul Hamid.

Kesimpulan

Sebagaimana dalam penulisan-penulisan saya yang lepas, saya tetap memberi penekanan bahawa aktivisme dan intelektualisme mestilah berjalan seiring. Memisahkannya merupakan tindakan paling merugikan khususnya buat mereka yang bergelar pemimpin.

sila baca: Dilema antara Intelektualisme dan Aktivisme

1 comments:

Cikgu Adham 29 November 2009 at 17:41  

salam ziarah.. bagus entry ni. setiap org harus hayatinya utk jd pemimpin yg baik.. setiap individu adalah pemimpin..

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP