Monday, 30 November 2009

Respon Isu Menara Masjid di Swiss

Dunia Islam mendapat khabar baru dari Switzerland dan secara tiba-tiba khabar tersebut menjadi isu hangat dalam kalangan Umat Islam yang prihatin. Sebaliknya menjadi khabar biasa buat politikus totox, puak inferiority complex, murabitun sempit, mahasiswa exam oriented dan mereka yang sewaktu dengannya.

Saya tidak dapat maklumat dan informasi yang banyak mengenai isu ini dan setelah membaca satu dialog/forum di sini, saya berhasrat untuk berkongsi dengan para pembaca sekalian. Dialog tersebut berlangsung di laman islamonline dan disertai oleh beberapa muslim dari pelbagai negara. Selain itu, saya mahu melatih diri untuk menjadi responsif terhadap isu-isu yang penting.

Isunya berkenaan pengharaman pembinaan menara masjid oleh pihak kerajaan Swiss terhadap umat Islam di sana. Ini memang mengejutkan kerana sebelum ini empat menara telah dibenarkan untuk dibina dan untuk makluman anda, semua masjid di Swiss kira-kira 200 buah dan umat Islam di sana hanya mendirikan empat menara setakat ini.

Info tersebut menunjukkan bahawa isu menara masjid bukanlah masalah dan isu utama yang mereka hendak bangkitkan. Tetapi kata mereka (Swiss), isu sebenar ialah simbol.

The attack here is against the symbol, and the symbol itself is not truly a symbol. The parties that initiated this initiative state that minarets are a symbol of Islamic "imperialism" (this word was actually used by the aforementioned parties).

Ya, menara itu sebagai simbol imperialisme Islam, nak mudah cerita, mereka mahu menyatakan menara masjid merupakan simbol keganasan. Terorisme, extremisme dan suku sakat istilah-istilah tersebut.

Teori Domino

Saya tertarik dengan pandangan seorang perempuan yang bernama Sarah dalam dialog tersebut:

"t's clear that the referendum is not about minarets but about the visibility of Islam in the country. if they win, the next ban will be on hijab (see the picture with the swiss flag full of minarets and a veil woman) and other "visible" islamic signs, maybe halal meat and so on."

So, isu ini dicetuskan antara lain sebagai langkah awal ke arah beberapa tindakan keras dan memberi ruang kepada extremist xenophobic dan kaum kerabat mereka untuk menginjak-nginjak beberapa aspek dalam Islam yang mereka sifatkan sebagai simbol imperialisme. Kalau dalam penulisan, pengharaman tersebut merupakan perenggan awal sebelum perenggan-perenggan yang seterusnya. Perenggan seterusnya sudah tentu lebih 'bertenaga'.


domino

Terdapat satu jenis permainan yang dipanggil domino. Apabila yang berada di depan jatuh, maka yang lain pun akan jatuh. Mula-mula isu menara,
selepas ini isu-isu yang lain pula dan sudah tentu isu tersebut mengguris umat Islam.

Sudah tentu mereka akan highlight perkataan 'symbol of Islamic Imperialism' dalam ucapan dan tulisan mereka selepas ini. Kemudiannya, ia akan menjadi doktrin yang simple tetapi amat berkesan terhadap warga Swiss khususnya yang masih belum mengenali apa Istu islam. Sebagaimana puak-puak kapitalis menerusi dasar kolonialisasi mereka telah membuat doktrin bahawa sosialism-marxism-communism itu jahat dan kejam sejak awal abad ke-20 lagi. Maka, dalam benak masyarakat kebanyakan pada hari ini masih gagal dibuang doktrin tersebut. (saya bukan sosialis/komunis ya, sekadar pengkaji bebas)

Nampak rancangan mereka kan? Sebagaimana mereka sanggup 'korbankan' WTC sebagai memulakan kempen memrangi keganasan dan menuduh ajaran Islam menyeru kepada keganasan. Tapi, pada kali ini mereka membuat 'helah' dengan mengadakan polling yang agak mengelirukan sebenarnya. Banyak warga Swiss yang meragui sistem pengundian untuk mengharamkan pembinaan menara tersebut. Anda boleh baca sendiri di ruangan dialog tersebut dan saya tidak mahu ulas di sini kerana saya hanya mahu memfokuskan bab strategi pihak musuh yang tak sudah-sudah mendendami Umat Islam.

Apa jadi selepas ini?


Banyak ramalan yang kita boleh buat. Antaranya, boleh jadi selepas ini akan berlaku pengeboman dan tindakan ganas yang dijustifikasikan kepada umat Islam dan hal tersebut akan menambah kebencian warga Swiss terhadap umat Islam di sana. Sedangkan umat Islam di Swiss hidup aman dan bahagia bersama masyarakat di sana sebelum ini. Selepas itu, beberapa individu muslim akan ditahan atas alasan terlibat dengan aktiviti keganasan.

Boleh jadi juga, 'simbol-simbol' ajaran islam yang lain seperti hijab, serban dan azan akan menjadi larangan di sana sebagaimana dinyatakan oleh Sarah di atas.

Yang pasti, mereka mulakan dengan isu yang simple. Itupun, kalau kita peka.

Kenapa mereka takut?

Sebagaimana kita sedia maklum, dewasa ini jumlah penganut Islam makin bertambah di benua Eropah meskipun Islam dihujani dengan pelbagai fitnah. Malah lebih mengagumkan apabila angka mereka yang menganut Islam meningkat selepas tragedi 11 September. Justeru, situasi inilah yang menggerunkan beberapa pihak yang memusuhi Islam di sana.

Saya teringat satu kata-kata daripada Bediuzzaman Said Nursi: "sesungguhnya Daulah Islamiah sedang mengandungkan benih-benih Eropah dan ia akan lahir satu hari nanti.. sedangkan Eropah sedang melahirkan benih-benih Islam dan ia akan lahir satu hari nanti.."

Semakin banyak penganut Islam di Eropah, semakin banyak yang tidak mempercayai Islam di negara umat Islam. Betul ke teori ni? Kita sama-sama fikirkan.

Dalam masa yang sama, kita masih bertelingkah sesama sendiri dalam pelbagai aspek dan bab.

Saya berundur dulu ya, hari sudah lewat. Maaf kerana penulisan pada kali ini agak berterabur.
Sekian

1 comments:

Nasionalis Bertauhid 1 December 2009 at 18:34  

Islam ditegakkan atas dasar hujjah, bukan mata pedang. Gelombang yang berlaku di Eropah disebabkan mereka mengerti Islam dengan hujjah, menilai dari pelbagai sudut pandang. Akhirnya, jadilah mereka golongan yang menganut Islam atas dasar faham, bukan ikut-ikutan. Maka, martabat kita? Faham atau ikut-ikutan?

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP